Pin It


Filigran & Skeletter er forfatterens første digtsamling i eget navn. Hun er blogger og har siden 2015 skrevet en hel del lyrik, der er udgivet i både tidsskrifter og antologier.

Se mere om forfatteren her


Digtsamlingen er skrevet med følelser og parforhold som den røde tråd. Hvem indfanger egentlig, hvem. Hvordan skal alle de store følelser dog kunne være i kroppen, al det begær, der følger med forelskelse og, hvad sker der, når forelskelsen så afløses af grimme mistanker og svigt? Det er noget af det, der kommer svar på her – fx: 

Fangst:
”Der fik jeg dig”siger du
triumferende
mens du nyder
at jeg spræller
i din hånd

”Ja”
siger jeg
smilende
mens jeg nænsomt
piller dig fri
af mit net

Flor:Grib mig om
nakken
Pluk migblad for blad
til mit smørhul
står nøgent

Fugt din tunge
med sødmefuld saft
i en spirende duft af lyst
til den spæde dug
driver fra din stilk

Forfrisk mit begær
med stille regn
Bland din næring
i mit kernehus
til jeg blomstrer
og sætter ny frugt

Rævekager:
Der ligger en
hund begravet
ved uglerne
i mosen
der hvor jeg
trådte i spinaten
og måske brændte jeg
mit livs lys
i begge ender
mens jeg forsøgte at
rage kastanjerne
ud af ilden
Og nu er rønnebærrene blevet sure
af at kode suppen for længe
på det samme ben

Ræven må hellere
spise brød til
inden den går i seng
med fem høns"

Nuvel, nu er fortællingen om forelskelse, den voldsomme tiltrækning, dampende hed sex og iturevne forventninger, jo på alle måder et godt gennemarbejdet tema. Der er således intet nyt under solen på dette punkt – Men alligevel sidder jeg tilbage med en følelse af at være priviligeret, fordi jeg fik lov at se ind bagved..For denne digter kan altså noget med ord.

Jeg er vild med hendes brug af gode gamle (og ofte hengemte) ordsprog. Den måde, hun leger meningen ind i de tunge sætninger, eller omvendt leger de tunge sætninger lette som solstråler.

Rejsen, jeg netop har været med på, var derfor genkendelig og alligevel ganske ny. Min invitation var, opdagede jeg hurtigt, til en plads på 1. klasse og jeg nød turen i fulde drag. Jeg kunne ganske simpelt ikke andet. Og mens jeg venter på mere fra denne hånd, vil jeg kaste mine varmeste anbefalinger efter denne debutant. Det er farligt at sætte baren så højt i en debut, det forpligter. Men jeg tror på det og ser i dén grad frem til mere. Rejsen, jeg netop har været med på, var derfor genkendelig og alligevel ganske ny. Min invitation var, opdagede jeg hurtigt, til en plads på 1. klasse og jeg nød turen i fulde drag. Jeg kunne ganske simpelt ikke andet. Og mens jeg venter på mere fra denne hånd, vil jeg kaste mine varmeste anbefalinger efter denne debutant. Det er farligt at sætte baren så højt i en debut, det forpligter. Men jeg tror på det og ser i dén grad frem til mere. 


© Bognørden

 

Forfatter: Lene Julskov Krøyer List
66 sider Det Poetiske Bureaus Forlag
Anmeldereksemplar

Pin It