Pin It

Nordbyen

Tina Wittendorff Mortensen debuterer som romanforfatter med Nordbyen. Ved siden af skriveriet, læser hun til folkeskolelærer og underviser i tutorial centre i Hong Kong.

Du kan læse mere om forfatteren her og her


Marie vokser op i Nordbyen. Hun er skilsmissebarn og har OCD. Marie får tidligt i livet problemer med mobning, hvilket kommer til at få store konsekvenser for hende. Romanen er bygget op som små, primært korte, punktnedslag i en ung piges liv. I takt med at Marie mangler omverdenens erkendelse af hendes psykiske problemer, tager hun desværre drastiske metoder i brug for at blive set. Marie havner i selvskadens dybe afgrund ligesom også alkohol bliver en fast bestanddel af de utallige flugtforsøg. Men, hvor flygter man hen når ingen synes at se behovet for hjælp? Marie går gennem kærlighedsforhold af kortere eller længere varighed, men fælles for dem alle er, at heller ikke de, evner at give Marie den indre ro. I Hong Kong møder hun Gary. Gary lader til at være præcis den mand, der kan vende de mange smertefulde år til noget positivt. Men noget går igen galt for Marie, for i stedet for at sidde som en gift kvinde i Hong Kong, sidder Marie på den lukkede afdeling på et psykiatrisk center i Danmark.


Sproget er meget ungt og ganske upoleret. De små nedslag, som egentlig ville fungere bedre som dagbogsnotater, giver mange indblik i et sorgfyldt sind. Det er meget tydeligt, at det er forfatterens egen historie, der her kommer på tryk. Teksten emmer af voldsomme følelser som bl.a had og nag. Jeg anerkender til fulde, at det er frygtelig smertefuldt at være udsat for mobning og derudover også være psykisk sårbar. Og jeg er ganske klar over, at den terapeutiske effekt af at skrive sine oplevelser ned, kan være virkelig stor og heldigvis ofte er meget hjælpsomt for de berørte. Men, for, at jeg som læser, skal kunne bruge budskabet konstruktivt, skal det være klart og objektivt formuleret – jeg synes desværre ikke det lykkes her – der er ganske simpelt alt for mange følelser, for mange perifere nedslag i Maries liv. Jeg savnede konkret oplysninger og dybde.


Jeg kommer desværre aldrig ind under huden på Marie. De små nedslag i hendes liv, bliver aldrig levende for mig og desværre giver de mange tillægsord, ikke rigtig mulighed for at finde ud af, hvad Marie egentlig er for et menneske, hvad der har drevet hende så langt ud og, hvad hun har på hjerte. Jeg synes desværre, at forlaget har svigtet grumt her, selv om forfatterne selv betaler udgivelserne, bør de altså kunne påregne bare et minimum af assistance med bl.a. redigering.

© Bognørden


Forfatter: Tina Wittendorff Mortensen
435 sider mellemgaard
Anmeldereksemplar

Pin It