Pin It

ledehunde

Sort kaffe & hvide sokker 2

Så har medlemmer af "Danske Professionelle Cyclisters Club" (DPCC) - cremen af dansk professionel cyklings "penionister" endnu engang luftet anekdoter, erfaringer og meninger om herresiden af cykelsporten. "Sort kaffe & hvide sokker" - Læs mere her, har fået en efterfølger. Journalist Tonny Worm har igen været tovholder, denne gang sammen med TV journalisten Søren Reedtz kendt fra "Aftentouren" Af bidragyderne har flere stadig berøring med sporten, således møder vi bl.a. både sportsdirektører, trænere og TV kommentatorer.

»Danskerne har et fabelagtigt ry i udlandet. Det er nærmest det nye sort. Enhver World Tour-holdejer med respekt for sig selv skal efterhånden have en dansker på holdet. Sådan er det blevet« Thomas Bay

Medlemmer fra "Danske Professionelle Cyclisters Club" (DPCC) har endnu en gang nikket ja, til at dele ud af deres enorme vid og store kærlighed til cykelsporten. I denne bog kan du blandt andet læse om:
Tiderne skifter – eller gør de? Nogle af bogens bidragydere påstår, at ikke meget er ændret – andre det modsatte. Tiden dækker over flere af bogens store kapitler, De herrer er gavmilde med egne erindringer og deres enorme vid. De kommer naturligvis ind på udstyrets, træningens, løbenes og den økonomiske udvikling. Bl.a. hvordan nutidens kaptajner opfører sig i forhold til fortidens ditto. Du tages med til Seksdagsløb på den gamle cykelbane i Forum, og den nye i Ballerup, hvor du får en solid indføring i, hvordan denne legendariske del af cykelsporten har udviklet sig, og så lærer du hvordan man gebærder sig på banen. Alle de medvirkende har et utal af styrt bag sig, du får bud på de grimmeste her. Og så får du måske også svar på om man nogensinde kan stoppe med at cykle. Hvem var cheferne( Patron) i feltet og hvordan blev ”embedet” forvaltet.

»Armstrong var nærmere en diktator, end han var patron. Han var cykelsportens svar på Mussolini eller Hitler»

Rolf Sørensen

Hvem får titlen som store mestre, og hvem er de ryttere, feltet gerne have været foruden? Af navne kan bl.a. nævnes Sagan, Merckx, Contador, Valverde og Ullrich. Hvem der så er elsket, og hvem der er hadet – det skal jeg ikke løfte sløret for her. Du får også Per Bausagers velkomponerede liste over de bedste danske bedrifter i 2018 – det store danske cykel-år. Og endelig er der flere gode tips til motionisterne, den uundværlige ordliste ”Lirens på lågen” og en helt fantastisk samling af fotografier fra episke momenter.

»Hans angreb er så hårdt {…} at enhver, der vil prøve at hente ham hjem, ved, at han i bedste fald tømmer sin egen konto totalt – og i værste fald går i overtræk«

Valgren angreb{…} Kreuziger reagerede promte{…} Han var klar over, at eksprestoget{…}var ved at forlade perronen.{…} Kreuziger måtte stå op og spurte i sit kæmpegear, mens Valle sad blikstille og piskede flødeskum med store watt« Per Bausager om Michael Valgren

Bogen er bygget op som en samtalebog, velskrevet, levende og yderst inkluderende. Læseren kommer med til en "klubaften" hos de danske topryttere, hvor både anekdoter, meninger og minder flyder. Sproget er herligt letlæsligt, afsnittene er let tilgængelige og valget af emner, giver en bred vifte af indsigt. ”Lede hunde og kolde kameler” er et nostalgisk tilbageblik, det er et indspark i debatten om cykelsportens fremtid, og så er det mest af alt, endnu en stor fortælling af og om landevejen- og banernes helte. Cykelsporten er de store egoers sport, derfor glæder det endnu mere, når de store danske stjerner også deler ud af deres beundring for andre ryttere – og det i sådan en grad, at læseren ikke kan andet end at begejstres. Ældre fans får genopfrisket store øjeblikke, nye cykelnørder kan begynde her – dog vil jeg komme med en advarsel: Indholdet er stærkt vanedannende, så sæt tid af, for når du åbner denne smukke bog, så lægger du den ikke før sidste side er vendt!

»Froome er jo for pokker cykelrytter, så han burde selv have en interesse i at skabe nogle flere store ting og ikke bare at vinde« Jørgen Marcussen

Og så er der det fotografiske islæt: Det er eminent! Billederne supplerer samtalerne og danner et usædvanlig smukt bagtæppe til bogen. Min eneste anke er, at det er en stor skam at trykke fantastiske to-sides fotografier, når så hæftningen ender med at fjerne fotografiets epicenter. Det håber jeg ændrer sig fremover, for der komme mere. Der er stadig sider af sporten, der ikke er vendt, og disse herrer er så fremragende ambassadører for cykelsporten, at deres indsigt og forskelligheder, vil være guld værd f.eks. i debatten om sportens fremtid. Og så er det her bare super god underholdning.

 »Holdenes lønbudgetter burde være ens. Det er som i Formel 1: Mercedes har alle pengene og vinder det hele, men ingen gider se det. Hvis vi fortsætter på den måde, bliver det det samme i cykelsporten. Og derfor er Ineos ikke populære – fordi de har de fleste penge, og det er unfair konkurrence« Kim Andersen

Alt godt kommer til de, der venter, siger ordsproget. Og ventet, det har vi, os cykelnørder. For ”Lede hunde & kolde kameler” har været forsinket og var ventet med længsel. Heldigvis stadfæster den ordsproget, for det har været ventetiden værd - det er godt, som i virkelig godt! Endnu en gang leverer Politikens Forlag en visuel smuk og ganske uundværlig ”coffe table book” for cykelfeinschmeckere. Guldkornene står i kø, både visuelt og verbalt, og så er man som læser nærmest en del af samtalen – Det er kort sagt endnu MUST-have cykelbog, der bør være hvermandseje for cykelfolket – Tak for snakken! 

 

 

© Bognørden

 

 

Tidligere udkommet om cykling og anmeldt her på Bognørden:

Sportsdirektøren af Brian Holm Læs anmeldelsen her

Den hurtigste mand på to hjul af Mark Cavendish Læs anmeldelsen her

Det hemmelige løb af Tylor Hamilton & Daniel Coyle Læs anmeldelsen her

Michael Valgren - En sæson i cykelsportens verdenstop Læs anmeldelsen her

Sort kaffe & hvide sokker - Læs anmeldelsen her

Fuglsang - Læs anmeldelsen her 

Brødre på landevejen - Læs anmeldelsen her

Lars Bak - Hjælperytteren - Læs anmeldelsen her

Røvtour - Thomas Dekker - Læs anmeldelsen her

Den hemmelige cykelrytter - Læs anmeldelsen her

 

Andre gode cykelbøger:

RIIS af Bjarne Riis

Debutantens Dagbog af Chris Anker Sørensen & Dennis Ritter

 

Forfattere: Brian Holm, Jesper Worre, Michael Blautzud, Per Bausager, Kim Andersen, Thomas Bay, Kim Eriksen, Dan Frost, Jimmy Madsen, Jørgen Marcussen, Peter Meinert, Lars Michaelsen, Jørgen V. Pedersen, Jakob Piil, Bjarne Riis, Michael Sandstød, Rolf Sørensen, Jesper Skibby & Jens Veggerby.

I samarbejde med: Søren Reedtz og Tonny Vorm

265 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

Pin It