Pin It

 det falske vidne

 Slaugter er tilbage med en selvstændig roman - og hun har aldrig været bedre!

Karin Slaugter er toppen af verdens bedste krimiforfattere. I årtier har hendes serie om Will & Sara henrykket læseret overe hele verden, og når der indimellem seriens bind, kommer enkeltstående romaner, har niveauet også her, været konstant stigende. Personligt har jeg ikke troet, at Slaugter kunne lægge mere, på de i forvejen så sublime fortællinger - men det er lykkedes med "Det falske vidne" Det er den bedste roman til dato - hvilet siger utrolig meget om kvaliteten. 

 

Leigh Collier, en kvinde i sin bedste alder og knivskarp forsvarsadvokat. Hun bor alene efter separation fra sin mand, advokaten Walter. Deres datter Maddy, er rykket med sin far, så Leigh har ikke ret meget andet end sit nye job, og savnet efter sine elskede at dvæle ved.
Alligevel undres hun, da hun en sen søndag aften, bliver kaldt ind på jobbet af sin øverste chef, der indtil nu ikke har anet, hvem Leigh er.
Det viser sig, at en ny klient, som står midt i en højprofileret sag, har bedt specifikt om at Leigh skal forsvare ham mod påstande om ualmindelig grusomme, og voldelige voldtægter, han er anklaget for.
Navnet siger ikke Leigh noget, men da hun træder ind i rummet og ser klienterne, får hun et voldsomt chok – og kastes med ét 23 år tilbage i tiden. For ved bordet sidder Andrew Tenant og hans mor Linda. Navnet skulle være Tenant, men Andrew og Linda er identiske med resterne af familien Waleski. Den familie, der har været årsag til, at Leigh og hendes lillesøster Callie har levet et liv på flugt – ikke mindst fra sig selv.

Søstrene var, fra de hver især var godt 12 år, barnepiger hos familien Waleski. Først Leigh og siden Callie passede den lille Trevor, mens mor Linda passede sine aften- og nattevagter som sygeplejerske, og indtil faderen Buddy kom hjem fra sit job, ud på aftenen eller natten.

I 23 år har søstrene, på hver deres måde, forsøgt at flygte fra- og glemme, hvad der skete dengang.
Men nu vender alt tilbage - og hvad værre er: Leighs nye klient ved tilsyneladende alt om søstrene, inklusive, hvad de gjorde dengang, han blot var en lille knægt. Nu forlanger han, at Leigh skal få ham frifundet fra den ellers åbenlyse domfældelse, gør hun ikke det, kommer det til at få store konsekvenser for Leighs søster, datter og liv generelt.

For et par timer siden, var alt hvad Leigh skulle bekymre sig om, at sidde og se sin datter optræde i en skoleforestilling – nu er hun med ét tilbage i sit livs mareridt – bare langt værre end nogensinde; nu skal hun både beskytte sin lillesøster, som hun ikke har kontakt med længere, og forsøge at finde en vej ud af det spind, hun pludselig finder sig selv hængende handlingslammet i.

Hun får brug for alle sine faglige evner, og mere til, for at komme ud af voldtægtssagen, men, hvor hun som teenager var i kontrol når det gjaldt familien Waleski, bliver det mere og mere tydeligt, at den lille bange dreng, som søstrene passede, ikke længere lader hende styre slagets gang. Hun har tilsyneladende mødt sin ligemand – eller måske snarere sin overmand?

Slaugters romaner er karakteriseret ved at være letlæselige, tæt på 100 % realistiske og med figurer, som med lethed kunne være din nabo… eller dig selv. Det ændrer hun ikke på her – tværtom! Allerede på nogle af de første sider, bliver læseren ét med en af hovedpersonerne i historiens to hovedspor.

Sprogligt lader Slaugter sin læser komme helt ind i materien. Siderne vender sig selv i en rasende fart, og det psykologiske drama bliver stadig dybere, efterhånden som lag for lag skraldes af personerne, og blotlægger de indre dæmoner.

Med ”Det falske vidne” sætter Slaughter nye højder for projicering, når hun her har evnet at skabe en vandtæt, dobbeltbundet indsigt, som giver en blanding af fysisk utilpashed, og voldsom handlelyst. For vi konfronteres nonstop med både egne, og samfundets fordomme og krav til moralsk anstændighed og levevis. For sagen er jo, at ikke ret meget er sort/hvidt – der er virkelig mange nuancer derimellem – ikke?

Karin Slaughter ER bare den bedste, ingen over, ingen ved siden af. Hun er uovertruffen sublim til at kreere spillevende fortællinger og figurer, stærke plots, isnende psykologiske thrillere, der er placeret midt i en storm af samfundskritisk realisme.

Så jeg gentager: ”Det falske vidne” er i min optik, den største roman, hun til dato har skrevet. Nye læsere kan starte her – kendere kan godt begynde at glæde sig – uagtet så ryd kalenderen, for den er ikke til at gå fra… og nå ja – læs den før din nabo!

 

6

 

©Bognørden

 

Serien om Sarah & Will tæller pt. 16 romaner, senest udkommet og anmeldt på Bognørden:

En holdt kvinde – Læs anmeldelsen her

Den sidste enke - Læs anmeldelsen her

De tavse kvinder - Læs anmeldelsen her

 

Udenfor serie er udkommet og anmeldt på Bognørden:

Lyst hår blå øjne – Læs anmeldelsen her

Hævntørst – Læs anmeldelsen her

De smukkeste – Læs anmeldelsen her

Den gode datter - Læs anmeldelsen her

 

Serierne om Sarah Linton og Will Trent udkommet og læses som følger:

Grant County serien: Sara Linton, retsmediciner og Jeffrey Tolliver, politimand.

1. Mord for øje (2002 - 1)
2. Svigt           (2012-10)
3. Kold frygt    (2012-11)
4. Hævneren   (2012-12)
5. Vantro        (2009 - 4)
6. Hvid død     (2010 - 6)


Atlanta-serien: Will Trent, politibetjent.

1. Mørk treenighed (2007 - 2)
2. Bortført             (2008 - 3)


Georgia-serien: Her mødes hovedpesonerne, Sara Linton og Will Trent

1. Genesis              (2010 -5)
2. Brudt                 (2011 -7)
3. Dybt fald            (2011 -8)
4. Forbryder           (2012 -9)
5. I skjul                (2013-13)
6. En holdt kvinde   (2016-14)
7. De tavse kvinder (2020-15)

 

Forfatter: Karin Slaughter

På dansk ved: Henrik Enemark Sørensen

524 sider HarperCollins

Anmeldereksemplar

Pin It