Pin It

Familiens synder forside tryk

En Adam Fawley-krimi

Cara Hunter har en ph.d. i engelsk litteratur fra Oxford University, men lever i dag af at skrive. De danske læsere får her første bind i serien om den engelske vicekriminalkommissær Adam Fawley. Der er pt. planlagt fire bind i serien, som er solgt til udgivelse i hele 21 lande.

Oxford en sen nattetime i juli 2016. Vicekriminalkommissær Fawley bliver kaldt ud til en forsvindingssag, hvor den otteårige Daisy Manson, er forsvundet fra familiens havefest. Det går dog hurtigt op for Fawley, at dette ikke bliver en helt almindelig forsvindingssag. Familien har mere travlt med at holde på formerne end med at finde deres datter, og efterhånden som timerne går, bliver Daisys forsvinden mere og mere mærkværdig. Familien Manson nægter at lade politiet gennemsøge huset – »de vil ikke behandles som forbrydere.« Den tiårige storebror Leo, lader til at vide mere om sagen, end han giver udtryk for. Han forsøger forgæves at få sin mors opmærksomhed, klæber til hende, men moderen har mere travlt med sit udseende og med at forsvare sig selv og sit ny-rensede gulvtæppe med næb og klør. Hvor moderen ikke udviser ret meget andet end passiv aggressiv lede ved politiets tilstedeværelse, er faderen synligt rystet. Hulkene forklarer han, hvornår han sidst så sin »lille prinsesse« men i samme sekund politiet går mere detaljeret til værks, stopper tårestrømmen, og også han bliver aggressiv og modvillig overfor Fawleys spørgsmål. Adam Fawley står altså overfor en bortførelse, der ser ud til at være alt andet, end det, den gav sig ud for ved første øjekast. Hvorfor er forældrene synligt aggressive og nærmest kolde overfor datterens forsvinden? Hvad er det, Leo tydeligvis har opdaget? Hvorfor forsøger familien hårdt, hvorfor går de  langt, i jagten på at vise den ”rigtige” facade – hvad er det de skjuler?

Romanen er opbygget omkring flere skiftende scener, primært følgende:
Vicekriminalkommissær Adam Fawleys gøren og laden under forsøget på at opklare sagen. Afhøringsrapporter og interne e-mails omkring beviser etc. Gennemgang af opslag på de sociale medier Facebook og Twitter - opslag fra både medierne og privatpersoner. Da sproget er yderst letlæseligt og scenerne klart markeret, er det herlig let at lade sig føre med af fortællingen og koncentrere sig om figurer og plot.

I betragtning af, at dette er bind 1, et bind, hvor de gennemgående figurer skal præsenteres for læserne, samtidig med, at det aktuelle plot, kom forfatteren ganske fint fra start. Nuvel, det havde været ønskeligt, hvis man havde erstattet den stereotype kriminalkommissær og hans ditto gruppe, med et mere ubeskrevet blad – men i manglen af original hovedperson, var privat-passagerne trods alt spiselige. Til gengæld ærgrer fraværet af realisme. Politiets ageren er alt for ofte inkompetent, de overser tydelige spor, springer over, hvor gærdet er lavest og drager forhastede og udokumenteret konklusioner. Jeg køber forfatterens præmis omkring de skiftende scener, skiftende fokus og det konstante gætværk - ja faktisk er jeg vild med det – men, jeg savnede momentvis realisme i figurerne - og specielt i politiets opklaringsarbejde.

Forfatterens portrættering af familien Manson, og hans gengivelse af sagens forløb på de sociale medier er virkelig stærk. De fiktive opslag er skræmmende virkelighedstro, de viser med al tydelighed, hvor hurtigt og hvor let rygter bliver til – og ikke mindst, hvor hurtigt de spredes. Forlaget lovede en psykologisk kriminalroman i stil med TV serien ”Broadchurch” (Har du endnu ikke set den, så har du noget stort i vente) og forfatteren leverer som lovet. ”Familiens synder” er en tankevækkende roman om kærlighed, had, misundelse, og klasseforskel – og her taler vi ikke udelukkende om økonomi! Læn dig tilbage og lad dig føre med ind i et tankespind, hvor selv spejle kan have flere dimensioner. Mere realisme i de kommende og den her serie, kan blive noget virkelig stort – jeg runder op.

 


© Bognørden

 

Forfatter: Cara Hunter

oversat af Brian Christensen

355 sider gads forlag

Anmeldereksemplar

Pin It