Pin It

100 dage

Lotte Kaae Andersen er forfatteren bag den anmelderroste debutroman:Hambros Allé 7-9-13.

Nu har hun skiftet forlag og "den svære toer" skal ud til læserne. Jeg hører til blandt de, der var ovenud begejstret for debuten, så forventningerne var i top til denne nye roman.

Fire år er gået siden jeg sidst besøgte Hambros Allé 7-9 og 13. Det unge par Cille og Ask er endelig ved at være færdige med renoveringen af deres hus. Cilles fætter bor i kæleren og Cille er arbejdsløs og tager sig af børnene mens Ask arbejder og træner. Ask ser kun prestige og fremgang på jobfronten, mens han ikke rigtig kan forstå, at Cille ikke gør noget mere for at finde et job. Cille er på sin side, inde i en depressiv periode, hun længes efter at kunne bruges til noget, men de mange afslag tager langsomt pusten fra hende. Advokaten Caroline og hendes notorisk utro ægmand Kaare bor sammen med deres nu 16 årige teeangesøn Lukas. Kaare er ved at komme ovenpå igen efter konkursen med hans mæglerfirma, han kaster sig med vanlig entusiasme over nye forretningser, men Caroline begynder at se naturen og ikke mindst familien i et andet lys. Line er blevet enke efter hendes mand valgte at skyde sig selv, da krisen stod og bankede på døren. Hun måtte sælge husene og efter børnene er flyttet hjemmefra, er hun ensom og kæmper for at finde kærligheden igen. Men kan hun nu også stole på, at den nye lækre mand hun har mødt, er ordentlig og frem for alt, driver forretning uden rod i regnskaberne? Kort sagt, de tre familier kæmper fortsat med hver deres problemer, og spørgsmålet er så, om problemerne bliver ved med at vokse, eller de lykkedes at få øjnene op og sat ord på dem.

Romanen er skrevet i et herligt flydende og meget levende sprog. Læseren er med inde i familiernes inderste kerner, og derfor er det let at relatere til samtlige figurer. Da romanen skifter mellem figurerne, oplever læseren to sider af samme sag, og uanset køn og alder, er det realistisk. Alle fordomme bliver igen bekræftet - og jeg elsker det. Ikke pga. adressen, men fordi det igen er bundsolide personportrætter af begge køn og flere aldre.

Som sin forgænger, er også denne roman en fortælling om mennesker - på godt og ondt. En blanding af socialrealisme og fiktion. Det er et portræt af familier, der forsøger, nogle mere vellykket and andre, at få familien til at trives, at finde frem til lykken, både i dem selv og i familien. Men det er svært at slippe ud af de rammer, de selv har opstillet.

Derudover fylder teenageren Lukas en del, han er på mange måder en tidstypisk knægt, der kæmper mod fristelser både inde i ham selv og fra omverdenen. Han er et fint billede på, hvad en opvækst uden rammer og tæt kontakt, kan gøre ved et ungt menneske - og så lægger han et ekstra lag på romanen, idet han er næste generation på Hambros Allé.

Jeg er vild med de solide personportrætter, de realistiske og levende dialoger og billeder af familieliv og voksenliv. Forventningerne var i top, netop fordi forgængeren var så levende og velskrevet. Jeg fik forventningerne opfyldt, og Lotte Kaa Andersen cementerede sig som en romanforfatter, der kan sit kram. Jeg garanterer, at læseren vil kunne genkende noget af sig selv eller andre i romanen. Top underholdning, og igen en roman, der sætter normer og moral på prøve. Nye læsere kan begynde her, men jeg synes ikke du skal snyde dig selv for forgængeren, jeg ville ønske jeg stadig havde den til gode. Mere af den slags tak.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet i trilogien og anmeldt på Bognørden:

Hambros Allé 7-9-13 - Læs anmeldelsen her

Forfatter: Lotte Kaa Andersen                                                      

333 sider Rosinante

Anmeldereksemplar

Pin It