Pin It

eden til den sidste kejser

Eden til den sidste kejser er forfatterens debutroman. Lene Knutzen er bosat i Schweitz med sin mand, har en bachelor i kunsthistorie og en kandidat i samfundsvidenskab. Ved siden af forfatterskabet skriver hun freelance om kunst og kultur.


Romanen tager sin begyndelse i Christiansfeld i 1896. Efter krigen, hvor Danmark tabte smerteligt til tyskerne er Sønderjylland tysk. I Christiansfeld er man splittet mellem at være tysk eller dansk, men holder det nogenlunde indenfor hjemmets fire væge. Derimod er byens store samlingspunkt Brødrekirken. Kirken, der er meget sociale, går op i at missionere og behandle mennesker med respekt og værdighed. I Christiansfeld møder vi tre familier, Smeden Christian, hans hustru Inge og de to sønner Peter og Andreas. Naboen Albert med datteren Johanne og endelig enken Line med datteren Anna. Anna og Johanne er optaget af hver deres planer, Anna vil være selvstændig, hun vil respekteres på lige fod som mændene og kæmper for sit håndværk. Johanne er tidligt forelsket i naboens Andreas og da begge er med i Brødrekirken, er der mulighed for et senere parløb. Smeden Christian må indse, at sønnerne ikke ønsker at videreføre familiefirmaet. Tværtimod vælger sønnerne Afrika frem for Sønderjylland og Gud frem for håndværk. Men ingen, hverken forældrene eller de unge mennesker kan forestille sig, hvad de kommende år vil byde på af grusomheder. For Tyskland indleder 1. verdenskrig, hvilket får stor og fatal betydning for både Europa og den tyske koloni Tanzania. Og Hverken Christiansfeld eller dens indbyggere kan forestille sig, hvilke fatale konsekvenser det frembringer.


Romanen er bygget op omkring forfatterens oldefars dagbog fra Christiansfelds omegn. Dertil lagt hendes interesse for det historiske og ikke mindst for det konfliktfyldte område, der har stået med et ben i både Danmark og Tyskland. Interessen skinner tydeligt igennem og jeg fornemmede klart, fortællerglæden og ikke mindst den store indsigt i historien.


Til gengæld havde jeg problemer med sproget. Mange, at for lange og ofte gnidrede sætninger, en del tastefejl og en gennemgående manglende redigering fik indimellem spoleret læseflowet – og det er en stor skam, for det her er virkelig en meget vedkommende og vigtig fortælling. Den havde fortjent at stå klokkeklart for læseren.


Men når det så er sagt, så er det bundsolide figurer. Samtlige medvirkende står knivskarpt i både tanker og handlinger. Jeg var til stede rundt om i verden, kunne relatere til alle figurer og oplevede, at både omgivelser og handling var helt igennem samtidig. Så vil du lære mere om første verdenskrig, vil du vide mere om livet i Sønderjylland under det tyske styre, og vil du møde mennesker med gode intentioner, der skal kæmpe? Så skal du så afgjort komme med indenfor. For dette er en roman, der både oplyser og underholder og den fortjener at blive læst. Jeg ser i dén grad frem til mere

© BognørdenForfatter: Lene Terp Knutzen

452 sider SaxoPuplish

Anmeldereksemplar

Pin It