Vibeke Marx er oprindelig uddannet pædagog, med et brændende ønske om at blive salmedigter. Det er det endnu ikke blevet til, til gengæld er det blevet til to fagbøger og en lang række romaner, novellesamlinger og børne – og ungdomsbøger.
Jeg havde det privilegie at anmelde Fortællersken, som blev mit første møde med hendes værker, og som lagde bunden til mine store forventninger til de fremtidige udgivelser, hvoraf En god flygtning altså blev den første.
Benjamin er vokset op i en samspilsramt familie; faderen er filminstruktør, moderen tidligere skuespiller og storesøster Claire er en ondskabsfuld skabning. Benjamin har haft en problematisk opvækst, hvor han havnede hos sin far efter forældrenes skilsmisse, blev Claire hos deres mor, hvilket bare cementerede de store problemer familien har haft i årtier. Efter at have medvirket i en af faderens film, tager Benjamin ud i verden uden at lade familien vide, hvor han befinder sig. Hans rejse ender på Lampedusa, en italiensk ø, hvor flygtningestrømmen er konstant. Benjamin lærer sig sproget og begynder at arbejde i modtagecenteret på øen. Her møder han en dag Vahid. Vahid er eneste overlevende ud af en fuld båd, og han er fuldkommen ødelagt. Noget i Vahid, kalder på Benjamins inderste, og efter en pludselig indskydelse tager han Vahid med til Danmark – helt udenom de gængse regler, flygtninge ellers skal følge. Men Benjamin har ikke gennemtænkt situationen og pludselig står han igen i Danmark. Ansigt til ansigt med en familie han ikke ønsker og midt i den opdeling Danmark er blevet til – de, der vil yde humanitær hjælp til flygtninge og de, der ønsker flygtningene hen hvor peberet gror. Kort sagt: Benjamin skal til at definere sig selv på ny og, hvilken rolle skal han så have – i samfundet og i familien?
Benjamin er romanens fortæller, handlingen udspiller sig gennem hans tanker og observationer. Sproget flyder og fortællingen er opdelt i scener fra hhv. familien, Vahid og Benjamins berøringsflade. Det virker som sådan fint, men alligevel sidder jeg tilbage med en følelse af, at jeg ikke kom helt ind under huden på Benjamin og de øvrige figurer. Noget i formen bliver for løst, for perifert – og det er virkelig ærgerligt, for romanen er virkelig vigtig i sit budskab.
Temaet er interaktioner mellem mennesker. Alle familier har deres konflikter, mange har et patriarkalsk herredømme, så den del er ikke ny, derimod er modtagelsen og behandlingen af nydanskere utrolig vigtig – Om de kommer til at være i Danmark i kortere eller længere tid, må det være i alles interesse, at få så meget ud af opholdet som muligt – Menneskeligt og samfundsmæssig.
Hvordan behandler vi andre mennesker? Hvordan lukker vi andre mennesker ind i vores private rum, og hvordan er det egentlig vores samfund behandler mennesker – danske og nydanske? Romanen er, helt i vanlig Vibeke Marx stil: tankevækkende og oplysende.
© Bognørden
Tidligere anmeldt på Bognørden:
Fortællersken – Læs anmeldelsen her
Forfatter:Vibeke Marx
287 sider Modtryk
Anmeldereksemplar