Film bliver til billedbog
”Alene hjemme” er en del af Carlsens filmklassikere, en serie, hvor nogle af de største kultklassikere fra det store lærred genfortælles i billedbogsformat for børn. Filmen har i snart tre årtier været et fast indslag i juletiden. Således er der næppe ret mange forældre, der ikke kender historien om den frække knægt. Nu kan de yngre børn så også få en snert af den amerikanske forfatters pletskud.
Kevin bor sammen med sine tre søskende og sin mor og far. Han er fuld af fart og spillopper, ja nogen vil gå så langt som til at sige, at Kevin er fræk. Tre dage før jul er familien ved at pakke, for de skal rejse på juleferie næste morgen. Men igen kommer Kevin til at lave lidt spillopper, og så bliver han sendt op i seng. Mens resten af familien hygger sig, ligger Kevin alene i sin seng og håber, at han aldrig kommer til at se sin familie igen – Han vil bare så gerne være alene hjemme! Da Kevin vågner næste morgen er huset stille – helt stille. Familien er rejst uden Kevin… Jubiiii, nu er han endelig alene hjemme. Nu kan han gøre præcis hvad han har lyst til… Men, på et tidspunkt bliver selv slik, film og hemmelige rum kedelige. De fleste huse er mørke og tomme, naboen er frygtindgydende og da Kevin så hører to indbrudstyve planlægge at komme tilbage og bryde ind i Kevins hus, så synes Kevin måske slet ikke så sjovt at være alene hjemme?
Alene hjemme er groft sagt, en ”rå” oversættelse af filmen – forstået således, at billedbogen er en skarpt afgrænset essens af filmen. Det betyder, at universet læner sig op af filmen, figurerne har bibeholdt deres egne navne, mens illustrationerne har fået et dansk islæt qua Kim Smiths egne streger. Da handlingen jo er fastlagt, er det de udvalgte nedslag i historien, Smiths version af episoderne og så formidlingen, der er i fokus.
Mindre børn, som er denne bogs målgruppe, skal have korte og præcise sætninger, som, sammen med billederne, skal skabe en fortælling – og omvendt. Det får de sådan set også her. Men, når nu man har fået tilladelse til at lade Kim Smith nyfortolke figurer og rammer, så havde jeg meget gerne set, at tekst og navne var tilpasset de danske børn. Derudover savnede jeg forklaringer til de mange åbne passager eksemplificeret ved: Hvorfor er familien rejst fra Kevin – Hvorfor opdager ikke at han mangler - Hvordan kan Kevin købe ind i et supermarked, og hvorfor beder han ikke om hjælp fra de voksne han møder og, hvorfor kommer familien først hjem tre dage senere etc.
Børn er nysgerrige, åbne, og som oftest meget konkret tænkende. Børn elsker spillopper, men de er også skarpe til at finde undrende passager og kræve øjeblikkeligt svar. På det punkt synes jeg desværre, at selve historien om Kevin, og ikke mindst de skønne Illustrationer blev skubbet lidt i baggrunden, fordi teksten krævede flere stop og ekstra forklaringer.
”Alene hjemme” er Illustrativt en herlig billedlig præsentation af den ikoniske julefilm. Stregerne er tro mod det amerikanske univers, og alligevel er figurerne fremstillet med en herlig skarp kant. Specielt udviklingen i naboen Marlys ansigt, er fuldkommen fantastisk. Begrænsningens kunst er en af de sværeste, men jeg synes i det store hele, at det er lykkedes ganske fint at lave film om til billedbog. Mere fokus på den verbale formidling og jeg tror, at serien kan blive en kommende must-have for småbørnsforældre med hang til skøn nostalgi.
© Bognørden
Baseret på filmen skrevet af: John Hughes
Illustreret af: Chris Columbus
Dansk Illustrator: Kim Smith
oversat af Louise Bylov
48 sider Carlsen
Anmeldereksemplar