Værktøjskassen for pårørende til alkohol- og stofbrugere
»Når du mentalt lever andres liv, hvem er så hjemme til at leve dit?«
Maj & Anja
Anja Engmann har siden 2005 arbejdet som familieterapeut og familierådgiver. Hun har en bred vifte af uddannelse, og kurser bag sig. Bl.a. narrativ rådgivning (fortællinger skabt af begivenheder i livet) lægeeksamineret massør, projektledelse samt spirituel rådgivning.
Maj Bjerre er strategisk rådgiver, coach, foredragsholder, iværksætter og forfatter. Maj har arbejdet som leder i flere internationale virksomheder, både i Danmark og London og har flere certificeringer bag sig indenfor bl.a. Business Coaching, Stress Coaching. Maj Bjerre har tidligere bl.a. udgivet ”Gaven i kritik” læs mere nederst på denne side.
»Jeg sov på sofaen ved min søns side, når han kom hjem efter en 7 dages tur på kokain, alkohol, hash og piller. Jeg skulle konstant sikre mig, at han trak vejret. Jeg sov med mit tøj på i ugevis, fordi jeg ville være klar«
Lisbeth
Bogen er opdelt i overordnede dele, der så uddybes i underkategorier, og indimellem giver læseren et tip til at imødegå den aktuelle kategoris problemer. Fx:
• Intro
• Del 1. Forstå brugeren og forbruget
• Del 2. Du er ikke alene – vi elsker dig
• Del 3. At være pårørende
- Når man skiller sig ud
- Fordomme og stigmatisering
- Tabuer skyld og skam
• Del 4. Når man ikke er uddannet kaosekspert
- Uventede situationer
- TIP: Lav en beredskabsplan
- TIP: Når frygten tager over
• Del 5. Når man bliver overbelastet
• Del 6. Akut førstehjælp
• Del 7. Holdbar på den lange bane
- Det du ikke kan gøre noget ved
- Brug dine kræfter, hvor du har indflydelse
- TIP: Ryd op i dine tanker
• Del 8. Genfind Fællesskabet
• Del 9. Sådan hjælper du en pårørende
• Du er godt på vej
Sproget er flydende og letlæseligt, ligesom opbygningen gør det let at lave et nedslag i et specifikt emne, hvis man har behov for et konkret indspark. Nogle husker måske Maj Bjerres håndbog om kunsten af give og modtage kritik, en bog, som sagtens kan bruges her også, for kommunikationen er alfa og omega, specielt når både afsender og modtager er i krise.
(Mis)brug er jo desværre et evig aktuelt tema. Hvor der er brug, er der også mis- eller overforbrug. Danske unge er blandt verdens top, når det handler om indtag af alkohol. En del af dem, vil udvikle et overforbrug, nogle også af andre stimulanser, og deraf vil der løbende komme flere nye pårørende til. Pårørende, som vil søge at hjælpe deres kære, og i sidste ende sig selv.
Forfatterparret har begge haft (mis)brug tæt på. Anja Engmanns søn var stofbruger, og Maj Bjerres bror var alkoholiker. Begge har derfor stået i mange og svære situationer, hvor de blev aftvunget løsninger, de på daværende tidspunkt, ikke havde det mindste erfaringsgrundlag med. Det er ændret i dag, og er baggrunden for, at de åbner op for, eksempler på, hvordan man som pårørende kan angribe de problemer, der opstår, når man er tæt på en (mis)bruger.
Jeg kunne godt have tænkt mig en mere ”case eksemplificeret” tilgang. Der er mange brugbare fakta, flere forslag til at løsne op for den svære kommunikation og skæve samværsform, men i stedet for de mange skriftlige opgaver, savnede jeg nogle konkrete eksempler på konflikter, nogle mulige adfærdsmønstre – uønskede og ønskede, og et par eksempler på resultater, gode som dårlige. Kort sagt; realistiske eksempler.
Om du er nær pårørende, pårørende til den pårørende, kollega eller blot løs bekendt, har ingen betydning – alle kan finde gode råd og måske en samtalestarter her i ”skildpadden” Den røde tråd er nemlig lysende klar; uanset, hvor du befinder dig i relationen, så er du ikke alene.
© Bognørden
Tidligere udkommet og anmeldt hos Bognørden:
Gaven i kritik – Læs anmeldelsen her
Øvrige muligheder for råd og vejledning:
Tuba https://tuba.dk/
SR Bistand https://sr-bistand.dk/
Forfattere: Maj Bjerre & Anja Engmann
216 sider Pause
Anmeldereksemplar