I år er det 100 året for Danmarks genforening med Sønderjylland
Pernille Juhl har specialiseret sig i at skrive om Sønderjylland og de mennesker, der boede dernede under krigene. I 2019 blev hun hædret med ”Sprog og kulturprisen 2019” »for sin evne til at beskrive Sønderjyske skæbner på en levende måde«
Juhl, der er kemiingeniør, kommer fra et ledende virksomhedsjob, som hun altså nu har udvidet med forfattergerningen og de foredrag, den har kastet af sig. Pernille Juhl debuterede som historisk forfatter i 2013, hvor hun udgav første bind om en Sønderjysk families liv under og efter første verdenskrig. Se mere nederst på denne side. I dag tæller forfatterskabet også den anmelderroste mofibo serie ”Helenes krig”
Juhl er her tilbage, med en roman om Hans Peter Hanssen. Den mand, der om nogen, var arkitekten bag Sønderjyllands tilbagekomst til Danmark. Den katastrofale krig i 1864 blev også skelsættende for de danskere, der med et snuptag blev tyske. I 53 år blev de chikaneret, undertrykt, fængslet og på alle måder forsøgt frarøvet deres danske identitet.
Hans Peter Hanssen fødtes i Sønderjylland i 1862. Krigen i 1864 bliver som bekendt et blodigt nederlag for Danmark, og vi mister både liv og land. Med ét rykkes den tyske grænse helt op til Kolding og de danske sønderjyder er nu pludselig under tysk herredømme. De næste 53 år bliver det danske mindretal udsat for chikane af snart enhver slags: de mister deres hjem, (nogle udsættes og udvises fra dag til anden) de mister rettigheden til at tale dansk i skolerne og i forsamlinger. Mange sættes i fængsel for at overtræde de stadig mere omfattende tyske regler, også Hans Peter Hanssen. Tidligt i livet bliver HP klar over, at hans livsmission skal være at skaffe Sønderjylland tilbage til Danmark – koste, hvad det vil! Som 18 årig møder HP Helene. Det er kærlighed fra første blik, og efter en meget lang forlovelse, bliver de to gift og begynder deres liv sammen. HP uddanner sig til journalist og sætter sig grundigt ind i tysk lovgivning. Helene står bagved ham og sørger for, at familien kan hænge sammen, selv om de lever på en sten, de første mange år. HP får først ansættelse på Heimdal, en Sønderjysk avis med base i Aabenraa, og da familien senere køber avisen, er det der, de ender med at bo livet ud. HP bliver senere medlem af den tyske landdag, hvor han til stadighed kæmper for mindretallets rettigheder. Hjemme i Aabenraa er Helene mere og mere alene med det stadig voksende børneflok,(parret får ti børn) mens hun også er redaktør på avisen og står for eksterne regnskaber. At blive danske igen, er et fælles projekt, der trækker enorme veksler på både familien og økonomien – alligevel overvejer de aldrig at stoppe. Det skal blive endnu en krig, der får lyset til at skinne på genforeningssagen. Første verdenskrig bliver et svidende nederlag for Tyskland, der mistede utallige mænd i kampene. HP havde nu et ben i den tyske landdag og den danske rigsdag, hvor han var Sønderjyllands ustoppelige talerør. Som en del af fredsaftalen fik Tyskland pålagt et krav om, at det danske mindretal skulle have en demokratisk afstemning om deres tilhørsforhold - Udslaget fejrer vi dette år. Hans Peter og Helene brugte hele deres voksenliv på vejen mod en genforening: Helene havde taget et enormt slæb hjemme, mens Hans Peter havde ofret en stor del af familielivet på at hjælpe andre danskere i nød – NU, kunne han endelig høste frugterne… eller kunne han?
Pernille Juhl er blevet indbegrebet af Sønderjyllands litterære historiefortæller. Juhl er en mester ud i at finde store personligheder, der har haft afgørende betydning for landsdelen, for så at gennemresearche og siden genskabe personernes liv og samtid. Hundredåret for genforeningen måtte naturligvis være en fortælling om politikeren og journalisten HP Hanssen og tak for det.
”Genforening” er, præcis som alle Juhls øvrige værker, herligt letlæselig, fængende og yderst fængslende. Juhl har en fantastisk evne til at levendegøre personerne og deres elskede landsdel. Der findes allerede flere titler om og af HP Hanssen, når også Juhls version har sin berettigelse, er det fordi, den portrætterer mennesket bag politikeren og ”rebellen”. Bag Hans Peter stod Helene og hans mange børn, uden dem, ingen HP Hanssen. For det står krystalklart, at Hans Peter trak enorme veksler på primært sin hustru.
Juhl inddrager familien, og specielt i første del af fortællingen, er læseren med på første parket. Det holder desværre ikke hele vejen, for ligesom det blev en kende for kunstigt at Hans Peters gøren og laden blev præsenteret via referatagtige samtaler, så forsvinder børnene brat, ud af fortællingen. Netop fordi, de har været så stor en del af handlingen, bliver det pludselige fravær mærkbart i den sidste del af portrættet – det er virkelig ærgerligt. Ikke mindst idet fortællingen om familien Hanssen ikke stopper med Hans Peter og Helene. Faktisk er der i datteren Ingeborg, en åben mulighed for en fortsat fortælling om familiens Hanssens store indflydelse på Sønderjylland.
Juhl er kendt for sin enorme research, så de faktuelle rammer er i orden. I de rammer har hun sat spotlys på Hans Peter og hans familie, givet dem en stemme, og trukket dem med op til 2020. Et lille kuriosum: Pernille Juhl fik overrakt Sprogforeningens pris på ”Folkehjem” i Aabenraa – samme Folkehjem, hvor Hans Peter Hanssen leverede store historiske taler. Om du har sønderjyske aner, er historisk interesseret eller ”blot” holder af biografiske romaner, spiller ingen rolle – for ”Genforening” rummer det hele og bør stå på årets læseliste.
Kendere af Pernille Juhls forfatterskab kan se frem til endnu et varmt portræt, mens nye læsere får et solidt indblik i, hvad denne forfatters store force er. Sikkert er det, at læserne får en dybere indsigt i, hvorfor 2020 bør fejres med maner, og hvorfor, der står en statue af Hans Peter Hanssen i Aabenraa.
© Bognørden
Tidligere udkommet:
I serien om familien Andersen:
1. Vent på mig Marie
2. Når solen står højest – Læs anmeldelsen her
3. Efter mørke – Læs anmeldelsen her
4. Det usagte - Læs anmeldelsen her
Enkelstående biografisk romaner:
Frihed og ære – Læs anmeldelsen her
Marens vilje - Læs anmeldelsen her
Forfatter: Pernille Juhl
412 sider Juhls Forlag
Anmeldereksemplar