Pin It

A potentiale

A-Potentiale er forfatterens debutroman. Han er økonom og arbejder indenfor management. Efter en opvækst i et litterært hjem har han nu kastet sig over selv at skrive bøger. Dette er første bind i en planlagt serie om politikommissær Anders Kastrup. 


Politikommissær Anders Kastrup nyder sin singletilværelse, hvor hans teenage-tvillinger indimellem kommer forbi til lidt hygge. Men ellers levner Anders rigelig tid til hans job og ikke mindst hans fritidsinteresse, kvinder. På vej hjem fra et kursus i Polen, møder Anders den polske skønhed Anita. De indleder en hed affære, men Anita er ikke en kvinde, der er let at holde styr på og da Anders kommer på sporet af en europæisk ring, der ser ud til at handle med meget smukke kvinder, begynder han at grave, hvilket får fatale konsekvenser. I Aleppo i Syrien sidder Sumaya. Hun og hendes to yngre brødre er efter forældrenes død, havnet i en flygtningelejr i Tyrkiet. Men Sumaya vil det bedste for familien, så hun kontakter en fætter i Danmark og beslutter sig for at rejse til Danmark af Balkanruten og derefter forsøge at få sine brødre med til Danmark. Men Sumaya må hurtigt sande, at sådan en lang rejse er farefuld. Både fordi hun rejser ene kvinde, men også fordi rejsen er belagt med mennesker, for hvem bedrag er dagligdag. Sumaya og Anders´ skæbner kommer til at krydses, de kender ikke hinanden og heller ikke de omstændigheder, der binder de samme snore sammen om dem – og spørgsmålet er så om de hver især kan klare udfordringerne eller de også ender som ofre.


Sproget er sådan set letlæseligt. Det er let at finde rundt i tid og sted, ligesom plot og figurer er kendte stereotyper. Der er ligheder med både Axel Steen og Harry Hole. Sexscenerne kunne sagtens være grebet ud fra de førnævnte herres eskapader. Plottet blotlægges fra starten, så det er det endelige udfald, der er spændingsmomentet i romanen. Udover de mange indslag med og om sex, får læseren også opskrifter på mad, ideer til vin og en generel indføring i et enormt stort egos liv på Østerbro. Jeg havde meget gerne set en skarp redigering, så det essentielle kom frem, blev realistisk og gav fortællingen nerve.


Det er faktisk også min allerstørste anke: Figurerne og deres handlinger bliver ganske enkelt for banale og kunstige. Anders benytter hver en mulighed for at fremhæve egne færdigheder på alle områder, men falder over løsninger og kommer aldrig til at træde frem hos mig – Jeg aner simpelthen ikke, hvem han er under den selvfede maske. Det samme gør sig desværre gældende for både politiets arbejde og de øvrige figurer. Det bliver for letbenet og perifert i stedet for gennemarbejdet og solidt.


Temaet med kvindehandel og migration er jo evig aktuel. Det samme er fortællingen om den ensomme politimand, der selv mener han er guds gave til kvinder og politikorpset. Det betyder så også, at det er figurer og temaer, der allerede er skrevet rigtig meget om. Netop derfor skal endnu en roman med dette indhold kunne stå frem som noget originalt – i min optik, lykkedes det desværre ikke.


Romanen er underholdende, en ren drengerøvsroman. Jeg kan sagtens mærke forfatterens glæde ved at skabe, og det vil jeg gerne honorerer. Men må desværre også erkende, at jeg ikke blev indfanget i universet og derfor fik en skuffende læseoplevelse.

© Bognørden

 

Forfatter: Michael Stig Sørensen

425 sider Skriveforlaget

Anmeldereksemplar

Pin It