En voksenbilledbog i papirklip
Christiane Hector er cand.mag i medievidenskab og retorik i Danmark, og uddannet manuskriptforfatter fra London Fil School. Forfatterskabet tæller debuten ”Mormor” kortfilm og drama. Desværre har Christiane Hectors værker ikke tidligere været forbi Bognørden.
»Morfar var en fin fyr. Han passede mig, da jeg var spæd«
”Morfar” er et barnebarns fortælling om sin bedstefar og bedstefars rolle i hendes og familiens liv. Morfar var gift med mormor, men mormor var altid sur og morfar synes ikke at kunne gøre noget rigtigt for mormor. Det blev alt for meget for morfar, der aldrig lod sig rive med ind i kritik og konflikter (heller ikke da familien senere må afhænde deres skoforretninger pga. underslæb) Så en dag pakker farfar sine få ejendele og forlader mormor – og familiesammenkomsterne. Men held i uheld og det faktum, at farmor og farfar hellere vil passe hunde end børn gør, at morfar ender som fast onsdags-barnepige. Morfar er en super barnepige, og det gør, at han selvfølgelig lander helt på toppen over elskelige mennesker. Alligevel går det, som det går de fleste: kontakten bliver sværere med årene, og en dag står de to, barnebarnet og den højtelskede morfar, ved skillevejen mellem liv og død. Og så ændres minderne jo – eller gør de?
»Det er vigtigt at tænke på, hvor vi træder, for vi sætter fodspor i hinanden på vores vej.
Morfar satte aftryk i mig og mormor og mange andre.
Og jeg ved godt, hvor morfar gik hen«
Forlaget lover »En helt ny type visuel litterær fortælling« - og det skal jeg da ellers love for, at vi har fået. Bogen er formidlet ved hjælp af papirklip og tekster i et væld af farver med sætvise kontraster. Et eksempel er dette: Gul side med sort papirklip – modsat side rummer så en sort side med gul tekst. Det fungerer super godt, men er samtidig også min eneste anke: Jeg kan næsten ikke tyde de blå og lyserøde sider. Her bliver det ganske simpelt for utydeligt for mig, så de steder, hvor denne kombination fremkommer, havde jeg desværre mere lyst til at springe over.
»Pludselig gik det stærkt. Morfar var god til at handle.
Men han var ikke god til at blive gammel«
Når det så er sagt, så er ”Morfar” en virkelig skøn kontrastfyldt fortælling – både litterært og visuelt. En kort og præcis sproglig formidling, om en morfar, der er højtelsket af barnebarnet, men ikke høster mange stjerner hos resten af familien. En fortælling, der rummer kærlige og filosofiske betragtninger krydret med momentvis humor. Visuelt er ”Morfar” et virkelig friskt pust. Både på grund af kontrastfarverne, men så sandelig også i brugen af papirklip som formidlingsform. Dét her, er et klart eksempel på, at kvalitet klart trumfes af kvantitet.
»Morfar passer haven i det hinsides og synger i kor med alle andre, som elsker stille, og som er der, og som redder deres barnebarns mås«
© Bognørden
Forfatter: Christiane Hector
120 sider Eksistensen
Anmeldereksemplar