Pin It

Smagen af fugl er forfatterens debutroman. Pia Ravn er opvokset i omegnen af København bl.a Tingbjerg, hvor hun i dag også er frivillig underviser på et integrationsprojekt. Derudover er Pia Ravn diabetiker og mistede sit ene øje til sygdommen. 

Læs mere om forfatteren her og her


Hun (Marie) er 26 år i 1990. Hendes liv ligger i ruiner, hun har et fremmed barn liggende på sofaen og politiet står og hamrer på hendes hoveddør. Men, hvordan kan det gå så galt, at taxachaufføren på 26, er på vej ned i dybet. For hun har da altid overlevet, klaret sig og hevet sig selv op ved hårrødderne – har hun ikke? I tilbageblik blandes nutiden med fortiden og hendes historie rulles ud i al sin gru. For hun har bestemt ikke haft en almindelig barndom, faktisk har hun haft utallige muligheder for at gå i hundene. ”Hun” voksede op i Tingbjerg som enebarn sammen med sin mor Mona. Mona, den smukke rødhårede damefrisør, der blev forladt af barnefaderen og siden kastede sig lystigt over bydelens øvrige mænd og alt for mange våde varer. Så længe ”hun” kan huske tilbage, har hendes mor været efter hende; hun har aldrig mærket kærlighed eller varme fra sin mor, ja faktisk har hun altid vidst, at hendes mor ikke kunne lide hende. I takt med at hendes mor falder i alkoholismens hul, bliver både mor og datter, mestre i kunsten at nedgøre den anden, sarkasmen driver ned af lejlighedens væge og snart er det en krigszone fremfor et hjem. Mona fortsætter nedturen, mens ”hun” tager med som blind passager. For selv om ”hun” har vennerne Tobias og Laura og deres familier, så er det bøjet i neon, at mor og datter styrer mod afgrunden. Spørgsmålet er sådan set ”bare” hvordan og om nogen af dem kan reddes?


Romanen har to spor, nutiden og fortiden. Der veksles konstant mellem årsag og virkning – og her må jeg bøje mig i støvet – det ér og virker utrolig stærkt. Dertil kommer den skiftende fortælleform: fortiden er bygget op som en fortælling til læseren – læseren er beskueren. Derimod er nutiden fortalt til Marie. Det krævede en smule tilvænning, men i samme sekund tiøren faldt, kunne det (naturligvis) ikke være gjort anderledes. Derfor blev jeg blæst bagover at forfatterens sublime evne til at formidle og hendes få, men stærke virkemidler.


Et er sproget, et andet er fortællingen. Også her, har Pia Ravn fat i den lange ende. For denne fortælling er spillevende. Samtlige personer står knivskarpt på nethinden; om det er alkoholikeren, barnet, den unge eller et blik ind i det syge sind – alt er hudløst udleveret og med garanti genkendeligt i større eller mindre format. Der er så mange lag i romanen, at den kan tages frem igen og igen.


Smagen af fugl er en fortælling om omsorgssvigt, om den sociale arv, om mennesker. Samtidig er den et indblik i 1970 og 80´ernes familie- og samfundsmønstre. Marie kunne desværre sagtens findes i dag, men vi er trods alt kommet dertil, hvor vi ved, at vi skal gribe ind når børn mistrives og omsorgssvigtes. Det gjorde man desværre ikke dengang og derfor findes der i dag mange ”Monaer og Marier” derude.
Forfatteren har som nævnt Diabetes. Og udover de udfordringer sydommen har budt hende, har hun også sloges med psykisk sårbarhed - så dette er en forfatter med en stor livserfaring i bagagen, og den kommer stærkt til udtryk i romanen – Og så er jeg vild med måden, forfatteren skriver sig selv ind i romanen. Smagen af fugl er en hjerteskærende fortælling om ødelagte menneskeliv. Om smerte, sorg, flugt og jagten på kærlighed – til andre og sig selv. Den er grusom i sin hudløse brutalitet. Den er så levende, at jeg mærkede Marie med hver en fiber i kroppen, og så var det en roman, der bare ville læses. Jeg opgav at lægge den fra mig, både i tanke og handling. For den trak mig simpelthen bare til sig - igen og igen – indtil jeg havde fået vished for de skæbner, jeg følte så stærkt med.


Summa summarum: en forrygende velskrevet og vedkommende roman, der så absolut er en af årets mustreads. Jeg bøjer mig i støvet og kræver mere, selv om det bliver svært at overgå en debut, hvor barren en sat så højt.

© Bognørden


Forfatter: Pia Ravn
340 sider Pia Ravn Jensen
Anmeldereksemplar

 

Pin It