Pin It

mands hjerter

 

Så er han her endelig igen, den amerikanske forfatter bag den fuldkommen fantastiske debutroman Shotgun lovesongs (se mere nederst på siden her) Nickolas Butler er uddannet fra bl.a. The Iowa writers workshop og har arbejdet med så forskellige ting som: hotdogsælger og lærer – og så har han været kroejer.

Læs mere om forfatteren her


Nelson er 13 år i 1962. Han bor sammen med sin mor og sin voldelige, alkoholiserede far. Nelson er hvert år på spejderlejr i Camp Chippewa, han vil gerne være Eagle scout, som er det højeste en spejder kan nå. Og så vil Nelson meget gerne gøre Wibur, lejrchefen stolt. Så Nelson knokler for at samle mærker nok, lykkedes med noget, der måske kan holde mobberne væk. For fakta er, at Nelson er en ensom dreng uden venner. Han bliver mobbet ude og slået hjemme. Således er også årets spejderuge præget af mobning, men denne gang er der en enkelt dreng, der lader til at passe lidt på Nelson. Jonathan er et par år ældre, fra samme by som Nelson, men lige så populær som Nelson er ensom. Det bliver begyndelsen på et meget aparte bekendtskab mellem Nelson og Jonathan. Selv om deres veje skilles, mødes de indimellem over årene. Således også da Jonathan er gift og kommer til årets lejr med sin søn Trevor. Efter nogle voldsomme år i hæren, er det nu Nelson, der er chef i lejeren og naturligvis mødes de to mænd når de har muligheden. Endnu mange år efter, da det er 3. generation, der kommer en uge i sommerferien, krydser mændene igen klinger. Men, hvad er de egentlig, de to mænd – venner eller blot bekendte – og, hvad sker der når sådan en livslang ring igen sluttes?


Sproget er levende og letlæseligt. Romanen er bygget op omkring de to hovedpersoners fortællinger, de er så flettet rundt om de øvrige medvirkende således, at de skiftende tider også indlemmer nye figurer. Det virker super godt for mig.


Temaerne er venskab, kærlighed, og ikke mindst de store forskelle, der kan være i os mennesker. Selv om romanen foregår over mere end et halvt århundrede, er det ikke samfundsudviklingen, men derimod den menneskelige udvikling (eller mangel på samme) der er i hovedsædet. Hvad er det egentlig, vi i vores ord og handlinger, videreleverer til de kommende genrationer? 


Butler kan noget med følelser - og mere specifikt mænds følelser. Han begik en litterær genistreg med Shotgun lovesongs, som jeg var fuldkommen bjergtaget af. Derfor var forventningerne til denne efterfølger, også tårnhøje – det kunne romanen, i min optik, desværre ikke leve op til. Men, det ville næsten også være en umulighed, for baren var sat meget, meget høj. Persongalleriet fejler absolut ingenting, men jeg kom aldrig helt så tæt på, som jeg havde forventet.


Mænds hjerter er en solid roman. Den er tankevækkende, underholdende og evner at belyse et ofte udskældt problem nemlig, at mænd ikke evner at tale og skrive om følelser. Det kan jeg til enhver tid tilbagevise, for Nikolas Butler gør det – og han gør det godt!

© Bognørden


Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

Shotgun lovesongs – Læs anmeldelsen herForfatter: Nickolas Butler

407sider Klim

Oversat af Ninna Brenøe

Anmeldereksemplar

 

Pin It