Pin It

neja

Vibeke Marx er tilbage, denne gang med en ungdomsroman. Marx har et omfattende forfatterskab bag sig, har udgivet en lang række børn- og ungdomsbøger og voksen romaner. Jeg har haft den store glæde at stifte bekendtskab med et par af hendes værker hvilket har medført, at Vibeke Marx er på min mustread forfatterliste.

Neja er 12 år og bor i Sønderjylland med sin mor. Hendes storebror er anbragt på et opholdssted og hendes far forsvandt efter at have siddet i fængsel. Neja og hendes mor er fattige, så fattige, at alt tøj og sko købes i genbrugsbutikker og Neja har aldrig haft en mobiltelefon. Hun er derfor er let mobbeoffer, og faktisk er det den eneste grund til, at Neja ikke bliver ked af det, da moderen fortæller, at de skal flytte til København – hvor alle kan gemme sig. På Christianshavn flytter Neja og moderen ind i en mørk kælderlejlighed bag en butik med gamle ting. Moderen har fået lov at bo i lejligheden bag butikken, mod at hun passer butikken for ejeren Rolf. Neja bliver også mobbet i den nye skole, så hun tilbringer tiden rundt om på Christianshavn, specielt Frelserkirken og dens tårn, trækker i Neja. Hun søger derhen så meget som muligt, men en dag møder hun både engle og en vred mand, der tydeligvis ikke ønsker hende i tårnet. Men venner kan komme når man mindst venter det, og Neja møder først Henny i Kirkens Korshærs genbrugsbutik og siden begynder den fanden i voldske Rina at tage Neja til sig. Så måske er København alligevel ikke så slem, måske er det muligt at vende mørke til lys?


Neja og manden i tårnet er en virkelig velskrevet og meget nødvendig ungdomsroman. Sproget flyder, er i øjenhøjde med mål gruppen. Og så er blandingen af humor og alvor, lykkedes til fulde. Med få undtagelser fremstår persongalleriet levende og yderst realistiske. Læseren bliver inviteret med ind i universet, sidder på beskuerens bænk og skal sådan set ”bare” åbne sanserne – Følelserne, lugtene og tankerne kommer helt selv.


Romanen har en del lag, temaerne er: mobning, fattigdom, venskab og kærlighed. Det giver vide rammer og Marx bruger hele fladen. Temaerne er jo evig aktuelle, men retoriken i dagens Danmark er blevet grovere, og her kan romanen bruges, både som frilæsning og som tema i folkeskolen. Den underholder, mens de alvorlige dele forhåbentlig kan bryde ensomhedsfølelsen hos de, der mærker f.eks. mobning og fattigdom på deres egen krop.Jeg tænker, at målgruppen er mellemskolebørn og opefter.


Jeg lærte Vibeke Marx at kende i Fortællersken. Måtte med skam erkende, at jeg ikke kendte denne fantastiske forfatter. Det gør jeg heldigvis nu, og fik så udvidet mit kendskab til hendes værker med en ny genre. Få forfattere evner at formidle på så højt et niveau, til forskellige målgrupper – Marx er en af de få!

© Bognørden

Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

Fortællersken – Læs anmeldelsen her

En god flygtning – Læs anmeldelsen her


Forfatter: Vibeke Marx
186 sider byens forlag
Anmeldereksemplar

Pin It