Pin It

Den fabelagtige familien frank

Den amerikanske forfatter har tidligere skrevet essays noveller og artikler i amerikanske medier. Han har været anmelder for Los Angeles Times og nu debuterer han som romanforfatter med denne autobiografiske fortælling om ham selv og hans familie.


Michael bliver født ind i den fabelagtige familien Frank, som ældste af tre sønner. Han bor sammen med sin mor, far og de to yngre brødre i Los Angeles. Ikke langt derfra bor Michaels faster Hank (Harriet) og morbror Irving. For Michaels mor er søster til Irving og hans far er bror til Hank. Ikke så langt fra de to familier bor Sylvia som er Michaels mormor og Harriet Senior som er hans farmor – for i den fabelagtige familien Frank arrangerer faster Hank det hele og alt kommer bedst i par af to. Hank og Irving er succesfulde manuskriptforfattere og lever i overhalingsbanen, og har stort set alt, hvad de måtte begære - lige med undtagelse af, at de er barnløse. De kaster derfor deres kærlighed på Michael, som fra ganske lille, bliver forfordelt på alle måder. Han bliver hentet med til overnatninger, på udflugter, hvor han får gaver (to er altid bedst) og med ganske få undtagelser lader hans faster og morbror som om Michaels to brødre ikke eksisterer. Til at begynde med kan Michael ikke andet end at nyde de mange udflugter, gaverne og al den viden, der bliver ham tildelt. Men ganske stille og roligt opdager han bagsiden af sin elskede faster; det er dog mærkværdigt som der er fejl på alle mennesker, hvor meget de svigter Hank. Og ikke mindst opdager Michael, hvordan det er at være den, der skuffer Hank ( og Irving) Som Michael vokser op, er det uundgåeligt, at også han vil svigte Hank. Men, hvor er Michael og resten af familien i Hanks spil? Er der overhovedet nogen, der tør sige Hank imod? Eller er Michael dømt til at rette ind og lade Hank styre også hans liv til evig tid?


Romanen er skrevet i et litterært, knivskarpt (billede)sprog. Michael fortæller levende, hudløst og med få, men stærke virkemidler. Læseren er med helt inde under huden på Michael og til dels også på de øvrige medvirkende. Fortællingens tema taget i betragtning, er det en fortælling, hvor kærligheden driver ned af siderne sammen med gruen, modløsheden og det livslange og tilbagevendende spørgsmål: hvorfor?


I disse dage er biografernes fokus på filmen om den grusomme kvinde, der manipulerer sig vej gennem livets forhold. Denne erindringsbog er den litterære pendant. Michael Frank giver narcissisme og manipulation helt nyt liv, samtidig med at jeg som læser, flere gange undres over hans stadige evne til at rumme, elske og forsøge at forstå.  


Specielt afsnittet omkring morbror Irvings sygdom gjorde et virkelig stort indtryk på mig. Alt i mig råbte på modvilje, mens forfatteren evnede at fremdrive sig selv til menneskelige højder, der sjældent er set. Jeg bøjer mig i støvet, takker for en usædvanlig grum rejse med ind i familien Franks univers. En rejse, der viser, hvor galt det kan gå med et magtmenneske i centrum, hvor meget vi mennesker kan tåle og, hvor meget vi måske burde afstå fra.


Den fabelagtige familien Frank er en virkelig stærk erindringsbog. Jeg fornemmede en usædvanlig (nærmest umulig) objektivitet fra forfatterens hånd. Netop den objektivitet gjorde romanen så utrolig læsværdig og til at udholde. For meget i romanen er faktisk så grotesk, at ingen ville købe den som værende realistisk. Fem hjerter og fem F ér for Den fabelagtige familien frank er en fabelagtig fortælling - En absolut mustread.

© Bognørden


Forfatter: Michael Frank

367 sider Lindhardt & Ringhof

Oversat af Karsten Nielsen

Anmeldereksemplar

Pin It